De wereldeconomie zou wel eens te maken kunnen krijgen met grote schokken op de oliemarkt zoals in de jaren 70 het geval was, als het conflict in het Midden-Oosten escaleert.

Dat zegt topeconoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als ‘Dr Doom’. De om zijn sombere voorspellingen bekendstaande Roubini kwam met zijn nieuwe doemscenario in een interview met The Economic Times.

De risico’s in het Midden-Oosten nemen toe, zegt de topeconoom. Het conflict tussen Israël en Hamas kan ertoe leiden dat ook de belangrijke olieproducent Iran de wapens oppakt.

Als het dan vervolgens tot een volwaardige oorlog komt tussen Israël en Iran, heeft dat gevolgen voor de Iraanse olie-export en dat kan de olieprijzen volgens Roubini enorm opdrijven.

Die situatie zou vergelijkbaar zijn met die van de jaren 70, toen geopolitieke spanningen ervoor zorgden dat de olieprijzen in een opwaartse spiraal terechtkwamen.

"Als het conflict zich zal ontwikkelen tot een volledige oorlog tussen Israël en Iran, dan zullen de productie en de export van olie vanuit de Golf-regio voor weken of misschien wel maanden geblokkeerd worden", licht Roubini toe. "Dat zal leiden tot enorme stijgingen van de olieprijs, zoals tijdens de Jom Kippoer-oorlog in 1973 of de Iraanse revolutie in 1979". Hij erkent daarbij wel dat het huidige conflict in het Midden-Oosten tot nu toe nog weinig invloed heeft gehad op de olieprijs.

Olieprijs kan 16% stijgen bij Israëlische aanval op Iran

Ook andere olie-experts hebben gewaarschuwd dat de oliemarkt grote volatiliteit te wachten staat, als Iran direct bij het conflict tussen Israël en Hamas betrokken raakt.

Als Israël de Iraanse olie-infrastructuur aanvalt dan kan de wereldwijde olielevering met 4 procent dalen, blijkt uit een analyse van de Commonwealth Bank of Australia.

Een analist van de bank voorspelt dat Brent-olie in dat scenario tot wel 85 dollar per vat kan gaan kosten, een toename van 16 procent ten opzichte van de huidige prijs.

Roubini, die vaker stevige waarschuwingen afgeeft voor de wereldwijde economie en financiële markten, maakt zich vooral zorgen over de schok in de olieprijs in het afgelopen jaar. Zulke schokken kunnen de kiem leggen voor een recessie of stagflatie zoals in de jaren 70, schreef hij in 2022. Daarbij vertraagt de economische groei, maar blijft de inflatie wel hoog.

Onlangs heeft Roubini zijn toon over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie gematigd. Hij heeft zijn voorspelling dat de economie dit jaar in een recessie terecht zou komen aangepast, maar blijft beleggers wel waarschuwen voor mogelijke stagflatieschokken.

LEES OOK: Zo kan AI zorgen voor een hoger aanbod van olie en lagere olieprijzen, volgens analisten